Neden Protein Tozu?
Gıdalardan ihtiyacınız olan proteini yeterince alamıyorsanız veya kullanımı kolay ve bozulmayan bir protein kaynağının rahatlığını istiyorsanız, protein tozları sizin için iyi bir alternatif olabilir.
Protein Tozları Nelerdir?
Protein tozları farklı kaynaklardan elde edilebilen ve yüksek oranda protein içeren besin takviyeleridir. Yaygın olarak hangi kaynaklardan elde edildiğine bakarsak, bu kaynakları;
Süt, yumurta, pirinç, bezelye, kenevir, soya olarak sayabiliriz.
Bunun yanında pek çok ürün, proteinin yanı sıra, vitaminler, mineraller, yeşillikler (kurutulmuş sebze veya diğer bitkisel ürünler), ilave yağlar, tahıllar, aromalar, lif ve/veya kıvam arttırıcı bileşenlerde içerir. Bu bileşenler hem ürünün kullanımını kolaylaştırırken hem de üründen yararlanımı artırmaktadır.
Farklı protein kaynakları farklı işleme teknikleri gerektirir.
Protein konsantreleri
Tüm gıda kaynağını konsantre bir protein tozuna indirgemek için yüksek ısıda kurutma işlemi ve asit ekstraksiyonu uygulanır. Bu konsantreler ağırlıkça %60- %80 oranında protein içerirler. Fiyatları uygundur.
Protein izolatları
İzole edilmiş protein ile amaç, proteinin çoğunluğunu orijinal gıdadan ayırmaktır. Bu, alkolle yıkama, suyla yıkama veya iyonizasyon tekniğiyle gerçekleştirilir. Her yöntemin farklı bir maliyeti vardır. Su en ucuzu, iyonizasyon ise en pahalısıdır. İzolat oluşturulduktan sonra bir filtreleme işleminden geçer. Bu noktada protein dışında hemen hemen her şey elimine edilmiştir. İzole edilmiş protein ağırlıkça yaklaşık yüzde 90 – 95 proteindir. Tadını tolere etmek sıkıntı yaratabilir ve pahalıdır.
Protein hidrolizatları (hidrolize)
Hidrolize protein, protein polimerlerine su eklenerek ve bunların peptitler adı verilen minyatür protein gruplarına ayrılmasıyla oluşturulur. Grupların boyutu 2 ila 5 amino asit arasında değişecektir. Hidroliz aslında ön sindirimdir. Üretim prosesleri uzun ve karmaşık olduğu için en pahalı protein türü bunlardır.
Neden Protein Tozu Kullanmak İsteyeyim?
Bireysel hedeflerinizin dışında sağlığınız için yeterli miktarda protein almanız önemlidir. Protein, kilonuzu ve vücut kompozisyonunuzu yönetmenize yardımcı olmanın yanı sıra kas büyümesini, bağışıklık fonksiyonunu ve egzersiz iyileşmesini artırmanıza yardımcı olabilir.
Proteinin hem vücut bileşimi hem de sağlık açısından önemini gösteren çok sayıda çalışmadan elde edilen verilerin ışığında, protein sağlayan besin takviyeleri en popüler takviyelerdendir.
Protein Kaynakları
Süt proteini (peynir altı suyu, kazein, süt proteini )
Peynir altı suyu, tipik olarak, peynir üretim sürecini (pıhtılaşma ve pıhtı giderme) takiben kalan sütün yarı saydam sıvı kısmını belirten genel bir terimdir. Bu sıvıdan, peynir altı suyu proteinleri elde edilir. Bağışıklığı destekleyebilir. BCAA'lar yüksektir ve laktoz içerir. Üzerlerinde çok çalışıldı ve güvenilirlikleri konusunda oldukça fazla kaynak var.
Kazein, sütteki proteinin yaklaşık % 70-80'ini oluşturan proteinlerdendir ve sütün beyaz renginden sorumludur. Süt proteinleri, besin ve vitamin alımıyla ilgili işlevler açısından vücut için önemli fizyolojik öneme sahiptir ve biyolojik olarak aktif peptitlerin kaynağıdır. Peynir altı suyuna benzer şekilde, kazein bir tam proteindir.
Peynir altı suyu proteini, ve kazein laktoza duyarlı kişilerde sindirim bozukluğuna yol açabilir. Bu kişiler bu ürünleri kontrollü kullanmalıdır.
Pirinç proteini
Pirinç Proteini kahverengi pirinçten yapılan yüksek kaliteli, bitki bazlı bir proteindir. Proteinin tam tahıldan çıkarılması ve daha sonra izole edilmesi ve ince bir toz halinde işlenmesiyle üretilir.
Bu yöntem, pirinçteki karbonhidratları ve yağları parçalamak için enzimler kullanır ve sonuçta süt ürünleri, soya ve glüten gibi alerjenik maddeler içermeyen konsantre bir protein tozu elde edilir. Hipoalerjeniktirler ve vegan kullanıma uygundurlar.
Yumurta proteini
Yumurta beyazı protein tozu, yumurta beyazının kurutulmuş ve toz haline getirilmiş formundan yapılan popüler bir takviyedir. Tam bir proteindir, yani vücutta protein sentezi için gerekli olan dokuz temel amino asidin tamamını içerir. Toz genellikle bir besin takviyesi olarak ve protein barları ve karışımlarında bir bileşen olarak kullanılır.
Bezelye proteini
Özellikle sarı bezelyenin işlenmesi ile elde edilen bir proteindir. Doymuş yağ veya kolesterol içermez. Yüksek oranda sindirilebilir, hipoalerjenik, ekonomiktir. Bezelye proteini, vücudunuzun üretmediği ve gıdalardan alması gereken sekiz esansiyel aminoasidi içerir. Bununla birlikte, metiyonin bakımından nispeten düşüktür. Vegan kullanıma uygundur.
Kenevir proteini
Kenevir proteini, kenevir bitkilerinden elde edilen vegan, bitki bazlı bir protein tozudur. Omega-3 ve Omega 6 yağ asitleri içerirler. İyi bir lif kaynağıdırlar. Arginin ve histidin bakımından zengindirler.
Soya proteini
Soya proteini diğer birçok bitkisel proteinin aksine tam bir bitkisel protein kaynağıdır. Kas oluşumuna yardımcı olabilir, ancak peynir altı suyu proteini kadar etkili değildir. Genel olarak, soya çoğu insan için güvenlidir ve kilo kaybı da dahil olmak üzere sağlık yararları sağlayabilir.